Polska kuchnia jest ogromnie zróżnicowana. Jest to jak najbardziej przychylne określenie, albowiem wolno się w niej doszukać wielu typów poszczególnych dań oraz posiłków. To naturalnie dzięki temu zawsze wolno wybrać coś innego i różniącego się chociażby stereotypowymi dodatkami od dań podstawowych. Kuchnia polska ze swych dań jest znana też na całym świecie. Bardzo wielu recenzentów chwali sobie jej potrawy. Niektóre z nich są specyficzne oczywiście dla kraju. Do takich potraw, z jakich głównie słynie ojczyzna można zaliczyć kotleta schabowego i pierogi przeróżnego rodzaju. Ludzie z innych państw, którzy zwiedzają Polskę niezmiernie w wielu przypadkach pragną spróbować tych znanych w świecie frykasów, chcą jednak akompaniować przy ich przygotowywaniu. Rynek główny restauracja Także zagraniczni kucharze po fachu od czasu do czasu pragną zajmować się gotowaniem tylko i jedynie polskich dań. Niestety mimo szczerych chęci nie zawsze udaje im się lojalnie odtworzyć ten specyficzny smak, jaki mieści się w tych potrawach. Pod żadnym pozorem nie oznacza to jednak, że nie posiadają oni talentu kulinarnego. Nieraz po prostu bywa tak, że by zdołać porządnie gotować polskie dania trzeba urodzić się Polakiem, czy też długo przebywać w tym kraju, ponieważ nie wszystkich rzeczy wolno kupić oraz wyuczyć się z książki. W kuchni lokalnej jest dużo charakterystycznych potraw. Wybitnie w wielu przypadkach są one znane na całym świecie. Kluczowymi takimi posiłkami, jakie są powszechnie kultowe jako wyroby Polaków są pierogi i kotlet schabowy. Niemniej jednak niewłaściwy zapominać o innych typach potraw, jakimi są na przykład zupy. Też są one znane, lecz niestety już w mniejszym stopniu od dalej wymienionych potraw.
Zobacz filmik z przepisem naszego szefa Kuchni