Wyjątkowa włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród szerokich opcji, jakie proponuje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie potrawy
Polakom restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie posiłki
Pasty są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. włoska restauracja w Krakowie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, gnocchi, piada oraz szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film