Dotychczasowa kuchnia dalej żyje

Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są niezwykle doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone z reguły z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to tylko jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, swoistych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczywistości niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film