Autentyczna włoska restauracja – klasyczne menu
Włoskie restauracje to w kraju najczęsciej spotykany typ restauracji. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, pożywne i ceszy oko. Oczywiście najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską degustują mniej znane dania obiadowe takie jak tortellini, gnocchi czy desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja stosuje włoskie składniki, czy w karcie można znaleźć też mniej znane potrawy, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata różnorodność oraz jedzenie z wielu części Włoch. W mistrzowskiej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to przepyszna kuchnia europejska .
Aromatyczne wina włoskie
Żadna restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Obiad we włoskim stylu bez wyjątku musi zawierać również aperitiff. Kieliszek białego wina to we Włoszech typowa praktyka. menu ze świeżymi produktami Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie toskańskie vin santo, lombardyjskie oltrepo pavese oraz pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi posiadać szeroką kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać indywidualność włoskiego gotowania bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która potrafi podać nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film